Related Posts with Thumbnails
RSS
email

Kenapa aku penat kerja?
Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :

Aku keletihan kerana terlebih kerja... nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang. 1.7 juta darinya sudah bersara. Jadi tinggal 21.3 juta orang. 1.3 juta pula adalah golongan kanak² bawah 6 tahun. Jadi tinggal 20 juta orang. Dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej, universiti dll).

Jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja. Dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja. Jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja. Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat) pasal diorang nie nak kerja macam mana... tinggal dalam hutan.

Dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja.... Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja surirumah, pekerja yang kena VSS, orang² tua, fresh university student, kena buang kerja dll). Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila). Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja.... Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara. Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja... Dan 2 orang itu adalah engkau dan aku...

Dari dua orang ini... engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja langsung... jadi tinggallah AKU sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie... mana aku tak letih!!p/s: Gambar Doraemon tu takde kaitan ape-ape..Bookmark and Share

5 comments:

AzKiA said...

ada seekor makhluk berwarna biru tua. bentuknya bulat suka makan kuih donat... pabila nampak tikus, dia pun cabut lari. nobita pun ketawa lalu berkata 'aik takuttikuska'.. kehkehkeh

p/s. kira2 tue lain mcm jer

Menyelami Lautan Hati Seorang Wanita said...

Nak tulis pun tak boleh, sebab nak gelak dulu, terkena sebijik pada orang yang nak tulis komen ni...apa pun , laman layout ni cantik, kemas dan makin mengancam...

halesolurun said...

takde sape yang tak letih dalam kehidupan nih..yang tak kerja pun letih,yang belajar pun letih..yang bekerja pun lagi letih..

Fahmi Shukur said...

kisah di atas hanya untuk jenaka semata-mata.. tp ada juga yg ambil serius..

Dila Gebu said...

doraemon pun tahu penat walaupun dia robot

Jom kita makan Minyak Ikan

Post a Comment