Related Posts with Thumbnails
RSS
email

Tahajjud Cinta

Semalam sempat saya berchatting di YM bersama dengan teman saya bakal cikgu Math dari Kelantan. Hehe. Mesti kembang hidung cikgu Zaid kite kali pertama nama dia disebut di dalam blog yg aman damai nie. Kekeke. Jangan marah ye Zaid.. Melihatkan tajuk entri kali ini iaitu Tahajjud Cinta; bukan saya nak promosikan novel Tahajud Cinta karya Muhammad El Natsir itu, tetapi sebuah album pop da'wah kontemporari buah tangan Dato' Siti Nurhaliza kita.

Dilancarkan pada tarikh special 090909. Album Tahajjud Cinta mengabadikan beberapa karya malar segar seperti Selawat dan Ya Rasulullah di samping menghidangkan telinga anda dengan karya-karya baru yg cukup menyentuh hati. Kesian cikgu Zaid semalam dia promote kat saya album nie. Memandangkan dia tengah suka-suka nak balik kampung, maka sy pun dengan rendah hati mengaku saya tak dengar lagi album ini. Jadi dia pun teruja lah sikit. Konon dia yg lebih awal dengar. Kekeke. Sebenarnya cikgu, saya dah dengar semua 8 lagu dalam album ni sebelum cikgu promote lagi.. Hehe.

Antara lagu yg saya sangat gemari adalah yg sedang berkumandang di corong telinga anda iaitu Pintu Rindu. Melodinya diambil dari melodi zikir munajat. Bagi yg pernah join aktiviti zikir munajat masa sekolah ke, masa universiti ke sy pasti mesti terkesan yg melodi ini melodi zikir munajat. Walau bagaimana pun, kredit patut diberikan kepada Dato' Siti Nurhaliza sendiri yg mengalunkannya dengan cukup baik. Cuma kemungkinan agak janggal apabila anda mendengar Dato' Siti Nurhaliza menyebut beberapa kalimah Arab di dalam lirik album ini. Loghat Melayunya masih ada. Hehe.


Perjalanan semakin sukar dan panjang untuk mengenal dan mencari diri,meski jalan lurus tiada berbelok namun simpang akhir tak ku temui ,ingin sekali menyentuh Pintu Rindu meski yang ku ketuk adalah rahsiaNYA sebagaimana Batas Asaku meronta –ronta untuk menjengah ke dalam mencari makna yang hakiki. Ku Percaya Ada Cinta yang bertandang menerpa umatmu Ya Rasulullah dengan Selawat kalimah indah syahdu Asma Ul Husna menyapa hingga ke ruang hati yang paling sunyi.Tahajjud cinta menjadi saksi Ketika Cinta memanggil seluruh imanku untuk mendekatiMu ya Ilahi...

Pintu Rindu
Dato' Siti Nurhaliza

Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..
Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..

Tidak ku temu mana pintu mu..
Untukku seru rasa rinduku..
Tidak ku temu mana pintu mu..
Untukku seru rasa rinduku..

Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..
Telah ku daki puncak tertinggi..
Telahku turun lembah dan gurun..

Sungguh ku buta dalam cahaya..
Sungguh ku lupa tika bahagia..
Sungguh ku buta dalam cahaya..
Sungguh ku lupa tika bahagia..

Sedang kau dekat bukan dimata..
Sentuhku erat di pinggir jiwa
Sedang kau dekat di pinggir jiwa..
Sedang kau dekat di pinggir jiwa..

Biarkan airmata melimpah..
Biarkan luluh cinta tercurah..
Segala kasih rindu tertumpah..
Seluruh hati aku berserah..

Ya Allah....

Ku tunggu waktu bila bertemu..
Hidup matiku hanya untukmu..

Hidup matiku hanya untukmu..Bookmark and Share

3 comments:

Menyelami Lautan Hati Seorang Wanita said...

Terkejut saya bila tengok entri di Field of Dream Tahajjud Cinta. Sebab malam tadi baru lepas chatting dengan Dr sampai lewat tengah malam, jadi ingatkan telah berlaku sesuatu yang luar biasa pada Dr.Mana tahu lepas chatting tu, Dr terus solat dan terjumpa cinta hakiki.

meow said...

Terima kasih Ummi.. ni tahajjud cinta yg sy jumpa.. NurMuhammad yg temukan.. hehe..

MuHaMMaD86 said...

hahaha...terasa diriku sperti artis yang memenangi anugerah bintang popular

sampai hati dr bohong saya...nasib bek malam,klu siang batal posa dh..hehehe

Post a Comment