Related Posts with Thumbnails
RSS
email

Something to learn..





Sebenarnya aku dah perasan perkara ni dah lama. Agak-agak dalam satu atau dua tahun lepas lagi. Tapi masa tu masih tak teringat lagi ape-ape. Semenjak beberapa tahun lepas, setiap pagi bila aku bangun pagi je aku selalu sangat bersin atau pun rasa macam hidung tersumbat. Aku fikirkan sebenarnya maybe sebab habuk ke, allergik ke ape je la. Tapi semakin lama aku rasa macam makin pelik penyakit selesema aku ni. Tapi taklah sampai ke tahap suspek aku ni ada penyakit pelik-pelik. Huhu.

Pastu untuk menambahkan lagi aku tak amik kisah dengan simptom selesema kejap ada kejap tak ada aku ni adalah bila aku baca kajian Dato' Dr Fadzilah Kamsah pasal mereka yg lahir bulan Januari. Katanya orang yg lahir bulan Januari ni sebenarnya mudah sangat kena selesema. So, aku pun rasa lega je. Haha.

Tapi beberapa bulan kebelakangan ni aku dapati hampir setiap pagi hidung aku sumbat. Sebelah kiri je tau. Uhuk. Banyak je air dalam hidung waktu pagi. Sehinggalah pada suatu malam...

Aku tengah tidur waktu tu. Terjaga sebab rasa nak bersin sangat-sangat. Aku perasan bila aku baring ke sebelah kiri je, aku cepat selesema dan cepat pulak bersin. Tengah-tengah malam dok bersin ape keje kan. Haha. So, disebabkan aku dah tension sangat malam tu aku pun bangun dan amik torchlight masuk tandas dan menyuluh hidung aku. Kot-kot la ada ape-ape makhluk asing dok bertenggek kat dalam hidung aku ke kan..

Akhirnya tahulah aku sebabnya kenapa aku selalu sangat selesema selama ni. Bukan sebab setan dok bergayut dalam lubang hidung aku. Rupanya aku ni berpenyakit. Hmmm.. Penyakit ape tu? Dalam bahasa perubatannya penyakit ni namanya Nasal Polyps. Tapi bahasa orang-orang kampung adalah ketumbuhan dalam hidung.

Sebab ketumbuhan tu ada di dalam lubang hidung kiri aku, bila aku mengiring ke kiri dinding hidung aku jd sensitif pada geseran yg berlaku disebabkan polyp itu. Maka terhasillah banyak air hidung atau hingus. Huhu. Sebab itu jugalah aku selalu bersin. Selain tu aku jugak perasan yg bila aku hembus nafas, udara yg keluar dari hidung kiri aku lebih sedikit dari udara yg keluar dari hidung kanan aku.

Tetapi, penyakit ini aku buat diagnosis sendiri je. Sebab aku boleh nampak ketumbuhan tu dari dalam lubang hidung kiri aku. Kalau tak, kemungkinan kena jumpa Pakar Telinga, Hidung dan Tekak (Pakar ENT) la untuk diagnosis. Ketumbuhan ni macam ketumbuhan-ketumbuhan lain jugaklah. Cara merawatnya adalah pembedahan membuangnya. Tak macam penyakit selesema biasa, makan ubat boleh lenyap. Ketumbuhan ni kalau kecik takde menyebabkan ape-ape simptom, tapi bila dah membesar sikit, barulah ada simptom-simptomnya.

Peringkat paling kritikal adalah apabila ketumbuhan ni menutup sepenuhnya lubang hidung. Walau pun kata orang tertutup satu lubang hidung, ada lagi satu lubang hidung untuk bernafas. Tapi bila dah membesar sangat, kemungkinan akan ada rasa sakit di dalam hidung. Ada banyak jenis Nasal Polyps. Ada satu jenis tu ia boleh berpintal-pintal dan menyebabkan sakit dan juga pendarahan dari dalam hidung.

Aku pun nak cerita banyak-banyak aku tak reti. Satu lagi adalah aku pun belum 100% pasti yg dalam hidung aku ni Nasal Polyps. Kena jumpa Pakar ENT barulah boleh kompem diagnosis. Kalo ade sesapa teringin nak baca pasal Nasal Polyps ni, bolehlah baca kat SINI. Dan kalau nak tengok gambar-gambarnya, jom merayap di bawah:





Dah lah. Gambar-gambar seterusnya korang cari sendirilah dekat pakcik Google. Tak larat aku nak semakkan blog aku dgn gambar-gambar hidung. Huhu.







Bookmark and Share

9 comments:

IN-faz said...

salam...
wah, bestnya jd doc leh la thu serba cikit
pasal sakit dri sendiri...

well, get well soon....
hope, xde lah teruk sgt...=)

MUNALIZA said...

Rasanya setiap cm tubuh manusia ada penyakitnya, sebab itu kerja doktor tidak pernah berkurang... apa pun tahniah doktor kerana khidmat mulia anda...semoga Allah yang membalasNYA...

Fahmi Shukur said...

IN-faz:

Takdelah teruk kot.. insyaAllah..

Ummi:

Terima kasih atas doa Ummi.. :-)

fatien najwa said...

salam.

sy pun mcm tu.., tp ape jalan penyelesaiannya? patutkah operate?

Unknown said...

Assalammualaikum...boleh tahu apa tindakan encik seterusnya...saya rasa sy mengalami masalah yang sama ni...tapi x tahu tindakan yang terbaik...saya kalau boleh c nak melakukan pembedahan...kerana kesan selepasnya agak menakutkan...tolong beri pandangan boleh?

Fahmi Shukur said...

Fatien Najwa:
Kalau tak menyebabkan sakit dalam hidung, tak ganggu daily life, tak operate pun takde hal.. tapi kalau rasa daily life terganggu dengan simptomnye, sebaiknya operate..

Unknown:
Sebab awak tak tau lagi masalah sebenar awak, saya nasihatkan pegi jumpa doktor dulu. Dapatkan kepastian masalah awak sama dengan saya atau tak.. mungkin awak just resdung je.. yang memang definitely tak perlukan operation..

Eva said...

6 years ago,time preganant anak sulung 5 bln saya ada mengalami pendarahan berpanjangan di hidung.Doktor kata ianya folip di kedua-dua hidung. Doktor suggest after bersalin 1 tahun umur baby buat pembedahan. tapi sehingga sekarang saya tidak melakukan pembedahan dan biaarkan ianya begitu. Sometime bila saya letih,stress dan sakit kepala mungkin sbb kerja2 d opis n d rumah darah mengalir di hidung tidak kira time jaga ataupun tidur.kdg2 bangun tengahmalam darah penuh dihidung. Now,my second baby 3 years old juga mengalami ketumbuhan folip sebelah kiri dan telah pun menutupi semua rongga kiri hidungnya. saya tertanya-tanya adakah folip ini ada kaitan dgn baka...

asnari said...

saya pun pernah kena dan telah dibedah

asnari said...

saya pun pernah mengalaminya dan telah menjalani pembedahan

Post a Comment