Related Posts with Thumbnails
RSS
email

Korek-korek..



Pagi tadi aku bangun macam biasa. Semasa aku sampai ke Jabatan Pesakit Luar a.k.a JPL (tempat kerja aku), aku belek-belek gambar yg ada dalam hp aku. Gambar-gambar yg aku amik ntah bila pun tak ingat dah. Huhu. Terasa nak share kat sini plak. So... mari melihat..

Gambar ape ini? Haha.. ini gambar strawberi.. besar kan strawberi ni.. huhu.. actually aku ada seorang pesakit 40+ years old Chinese gentleman. Pesakit IBS (Irritable bowel syndrome). Dia ni selalu je datang ke JPL ni sebab penyakit dia ni. Beberapa minggu dia akan sembelit pastu beberapa minggu pulak cirit birit. Suatu hari, dia datang ke Jabatan Kecemasan sebab sakit perut. Waktu tu aku tak tau lagi dia ni sakit IBS.

Rupanya dia ni ada juga masalah Psikiatrik suatu masa dulu. Dia ni obses sangat dengan penyakit dia ni. Sampai dia cakap kat aku pakar bedah Hospital Ipoh ada rancang nak operate dia. Huhu. Aku yg lurus bendul ni percaya la dia bulat-bulat. Sebab aku tak tau dia sakit IBS dan masalah Psikiatrik tu. Haha. Aku bagi dia Omeprazole. Ubat untuk gastrik. Alhamdulillah sakit perut dia sembuh.

Beberapa bulan lepas tu, dia datang ke JPL jumpa aku. Waktu tu dah dekat nak raya Cina dah. Dia jumpa aku and bagi aku strawberi besor tu. Huhu. Manis giler strawberi tu. Asistant Nurse aku cakap strawberi ni jenis mahal punye. Uhu dapat jugaklah merasa strawberi mahal. Nak beli tak sampai hati pasal mahal sangat.. haha..


Apa pulak ni? Haha. Ini bukan minyak masak yg diletak dalam gelas yg dicampur dengan sos tomato ye. Ini adalah minyak yg aku sedut dari perut orang! Ye.. perut orang!

Suatu hari dalam bulan Februari, seorang Bangla datang ke JPL. Dia ni baru saja beberapa minggu lepas operate sebab perut dia pecah. Pecah sebab dinding perut dia ni ada ulcer. Operation tu berjaya selamatkan dia. Alhamdulillah. Dia datang sebenarnya nak bukak jahit je. Tapi Medical Assistant (MA) aku cakap bekas luka dia ada darah keluar. So bila aku tengok je, itu bukan darah tapi nanah. Maksudnya mamat Bangla ni tak jaga betul-betul luka jahitan dia ni. Dah kene jangkitan kuman.

Aku suruh MA aku bukak semua benang jahitan. Ada satu lubang kecik je kat hujung luka operation tu yg tak bercantum. Yang lain semuanya ok. Dari situlah mengalirnya nanah tu. Aku suruh MA aku sedut semua nanah tu. Tau berapa mL nanah keluar? At least 40mL. Tengok gambar kat bawah ni...


Lepas dah abis sedut-sedut nanah tu, MA aku panggil aku. Dia cakap "Doktor, apesal ada minyak ni?" Ahaha.. aku tengok dia pelik. Biar betul. Takkan minyak dari dalam perut mamat ni plak kan. Aku perhati balik betul-betul, memang minyaklah. Assistant Nurse aku siap cakap lagi "Laaa... minyak Seri Murni ni.. pemeringkatan dua kali.." Siot je. Bangla tu pun gelak sama. Paham dak aku tak tau la. Tp Alhamdulillah, dia dah sembuh sekarang. Dah sihat.

Oklah.. cukuplah dua cerita tu. Jom melihat keindahan Cameron Highlands (actually keindahan depan apartment aku je). Percaya atau tak, gambar kat bawah ni aku amik waktu petang. Lepas balik kerja. Berkabus. Waktu korang kat bawah sana tengah heboh panas terik, kat atas ni Allah s.w.t. bagi kabus. Alhamdulillah.



The end...










Bookmark and Share

3 comments:

Menyelami Lautan Hati Seorang Wanita said...

bagus juga cerita pengalaman berbeza dengan orang lain. Jadi doktor ni mesti ada 1001 cerita setiap hari kan? Nak tahulah apa sebab ada minyak dalam perut bangla tu? Atau dia masukkan minyak pada lubang luka yang terbuka tu?

Ilham Utara said...

nasib baik waja tu dok ada lagi tang tu...

MuHaMMaD86 said...

first time dr buat entry mcm ni...quite different compare dgn sblm2 ni

nice experience dr...

best kn cameron diaz...he3

Post a Comment