Related Posts with Thumbnails
RSS
email

Perang dingin.. huhu..


Merujuk kepada kata orang-orang tua, bila bertunang kena berhati-hati. Kerna waktu bertunang ni darah manis. Ntahlah. Agaknya kalau test darah sy waktu sekarang ni, gula terlebih ke? Kencing manis abis lah mereka yg sedang bertunang sekarang ni agaknya. Huhu. Motif utama persyariatan bertunang adalah untuk kenal mengenal antara dua keluarga. Kerana dalam Islam tak ada sistem couple dulu baru bertunang, jadi sebab itulah secara logiknya disyariatkan khitbah atau bertunang ni.

Masa ni lah nak kenal hati budi masing-masing. Nak kenal baik buruk masing-masing. Nak kenal mak ayah mertua macam mana, sanak sedara tunangnya macam mana dan sahabat handai dia macam mana. Dan bahagian yg paling penting dalam semua itu adalah belajar bagaimana hendak terima kekurangan tunang kita dan redha dalam sabar.

Allahuakbar. Sy rasa itu adalah kelemahan yg paling ketara dalam diri saya ini. Secara teorinya memang nampak mudah. Semua orang cakap kena banyak bersabar, kena bertolak ansur dan redha. Jangan terlalu ikutkan hati dan jangan terlalu ikutkan nafsu ammarah. Tetapi, praktikalnya sy rasa tak semua lulus. Termasuklah saya. Kebanyakan kalinya sy juga gagal.

Hmmm... nak luahkan banyak-banyak pun takde guna. Pendamkan saja kot. Lebih senang. Walau apa pun, sy sangat mensyukuri kurnia Allah s.w.t. yg amat berharga dalam hidup saya ini. Mudah-mudahan Allah s.w.t. permudahkan dan lembutkan hati kami. Mudah-mudahan tak ada lagi hati yg tersentuh antara kami. Dan tak ada lagi airmata ini menitis. Semuanya pelajaran dari pengajar yg Maha Mengajar dan Mendidik hambaNya.

Dulu sy berborak dengan rakan-rakan yg sudah berkahwin. Katanya time preparation nak kenduri dan sebagainya tu la yg sangat genting. Masih segar dalam ingatan saya, kata-kata kawan saya "time tu bincang pasal baju nikah pun boleh gaduh sampai 3-4 hari". Saya gelakkan dia 'terguling-guling' masa tu. Tak percaya.

Nah.. hari ini saya mengaku itu betul. Huhu. Sy tergelak sorang-sorang petang tadi. Memang betul apa yg teman saya cakapkan. Sekarang rasakan sendiri pengalaman tu. Nak pilih warna tema untuk majlis kami pun boleh bertekak. Huhu. Itu belum masuk bab-bab lain lagi yg lebih rumit.

Sebenarnya, setiap pasangan perlu rasional semasa berbincang. Jangan terlalu ikutkan perasaan. Kerana itu akan memberikan tekanan mental kepada pasangan masing-masing. Ini majlis bersama, yg akan menjadi memori indah bersama. Janganlah selitkan memori duka pula. Tapi, bak kata orang tua-tua, benda tu asam garam hidup.

Wish me luck..!


p/s: Maybe boleh try petua-petui di bawah ni kot.. haha..


Tengah syok ngedate tiba awek korang
buat muka empat belas, muncung dier
dah panjang sejengkal, bijik mata dier
jeling sana jeling sini tapi tak pulak
pandang kat korang. Pendek kata dier
tu dah merajuk ler.. Tau ker
korang camner nak mengayat mood awek
korang kepada keadaan asal balik? Kalo
tak tau, korang baca ler tip kat bawah nih..

SENYUM Komuniti sepaku.net
sebelum merajuk mesti start
gadoh dulu kan? So, time dier tengah
marah tu korang buat selamber jer
senyum. Kalo boleh senyum tu biar
lebar sampai ke telinga pun takper.
Nescaya awek korang yang plan nak
merajuk tu tak sampai hati nak marah
atau merajuk ngan korang sebab kesian
tengok muka seposen korang tu.

BUAT LAWAK Komuniti sepaku.net
Hah! Yang ni korang kena
tengok keadaan cuaca ataupun suhu dan
jenis awek korang tu dulu. Jangan main
rembat ajer. Tak pasal bertelur dahi
korang. Kalau menjadi, silap awek
korang yang merajuk tu terkekeh ketawa
dek kelakar ngan lawak korang tu.

BELI HADIAH
Buat korang yang
berkemampuan boleh ler cuba tip ni.
Korang beli ler hadiah yang diidamkan
oleh awek korang yang tengah merajuk
tu. Kompem terus tersengeh dier bila
tengok korang hadiahkan dier BMW 7
series. Ahaks!

HANTAR SMS/MMS/VOICE SMS
Ops! Jenis
ni, korang kena buat bodoh dulu time
dier tengah merajuk. Agak dier dah
cool sikit, korang ambik enpon dan
hantar la mesej untuk mintak maaf.
Lagi bagus kalau korang selitkan lawak
jenaka dalam sms/mms/voice sms korang
tu.

BUAT BODOH
Kalo korang berani ambik
risiko ditinggalkan, korang boleh ler
try tip ni. Bila awek korang tu marah,
korang buat bodoh, bila awek korang tu
merajuk, korang tetap buat bodoh.
Kompem awek korang tu fed up dan terus
ok sebab takder sapa nak layan kerenah
dier. Heheh!

MERAJUK BALIK
Tip ni paling berkesan
dalam memujuk awek yang suka merajuk.
Nak tau sebab apa? Sebab bila korang
pulak merajuk dah tentu ler dier pulak
kena pujuk korang.. Tapi kalo dier
pulak pakai tip buat bodoh kat atas
ni, haku tak bertanggungjawab

Kutipan dari: Forum Sepaku.net




Bookmark and Share

3 comments:

shye said...

You can go through this.

'Learn' and be ready before the real family begins. Anggap ia sebagai practice. ;-)

Menyelami Lautan Hati Seorang Wanita said...

Mengapa sukar bahagia? Kadangkala kita seringkali bertanya di manakah kebahagiaan itu atau mungkin juga kita memikirkan mengapa kebahagiaan itu sukar hadir dalam istana yang kita bina bersama pasangan atau ada yang bertanya mengapa kebahagiaan saya kian menjauh.

Sebenarnya jawapan kepada kesemua persoalan itu ada di dalam diri kita sendiri. Yang menjadi musuh kita selama ini adalah sikap. Mahu atau tidak mahu sahaja untuk berubah. Bermulalah dengan mendefinisikan syurga rumahtangga anda sendiri.

Hakikat yang mesti diterima adalah syurga orang lain tidak mungkin sama dengan apa yang ingin dibina oleh kita. Ayat yang lebih mudah, kebahagiaan dalam kamus kita mungkin berbeza dengan kamus kebahagiaan orang lain. Merasa bahagia itu terlalu subjektif untuk dihuraikan. Jadi, ciptakan kebahagiaan itu sekarang sebelum kita kehilangannya.

Fahmi Shukur said...

Shye: Terima kasih..

Ummi: Terima kasih atas nasihat Ummi..

Post a Comment